Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι, το πρώτο μουσείο στην Αθήνα που λαμβάνει μέρος στον διεθνή θεσμό της Slow Art Day, καλωσορίζει όλους τους επισκέπτες στην Slow Art Day 2024 το Σάββατο 13 Απριλίου και τους προτρέπει να ανακαλύψουν επιλεγμένα έργα της μόνιμης Συλλογής του μέσα από τη μοναδική εμπειρία του slow art.

Η Slow Art Day είναι ένα παγκόσμιο γεγονός με μια απλή αποστολή: να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν τη σημασία και την απόλαυση της αργής παρατήρησης ενός έργου τέχνης. Το εγχείρημα ξεκίνησε επίσημα το 2010 και έκτοτε η Slow Art Day αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος των μουσείων και των γκαλερί διεθνώς, με περισσότερες από 1.500 εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση σε κάθε γωνιά του κόσμου, ακόμα και στην Ανταρκτική.

Το κοινό κάθε ηλικίας ενθαρρύνεται, ακολουθώντας κάποια απλά βήματα, να επιβραδύνει τον τρόπο με τον οποίο παρατηρεί την Τέχνη και να ζήσει, μέσα από αυτή τη διαδικασία, μια ισχυρή και ενδεχομένως πρωτόγνωρη εμπειρία. Λίγα περισσότερα λεπτά στοχασμού μπροστά σε ένα έργο μας επιτρέπουν να το αφουγκραστούμε και να το κατανοήσουμε καλύτερα, αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν την αφορμή για μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με φίλους.


Στο πλαίσιο του Slow Art Day 2024, το Σάββατο 13 Απριλίου όλοι οι επισκέπτες του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή θα μπορούν να παραλάβουν από την Υποδοχή του Μουσείου το ειδικά σχεδιασμένο έντυπο που περιλαμβάνει πληροφορίες και οδηγίες για την διαδικασία της αργής παρατήρησης έργων τέχνης, προκειμένου να βιώσουν την εμπειρία εστιάζοντας σε τέσσερα επιλεγμένα έργα της μόνιμης Συλλογής: το «Άλογο με ιπποσκευή», ταφικό ειδώλιο από εφυαλωμένο πηλό (Κίνα, δυναστεία Τανγκ, 8ος αιώνας) στον πρώτο όροφο, «Το Κόκκινο Ψάρι» του A.R. Penck στον δεύτερο όροφο, την «Μεγάλη σπουδή στο κόκκινο του Καδμίου» του Γιώργου Ρόρρη στον τρίτο όροφο και το «Τοπίο Λονδίνου - Picadilly Circus I» από την Chryssa στον τέταρτο όροφο. Προτείνουμε στους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν το έντυπο και σε επόμενες επισκέψεις τους στο Μουσείο, για να εξερευνήσουν βιωματικά ακόμα περισσότερα έργα της Συλλογής.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν επίσης δυο ξεχωριστές δράσεις ενσυνειδητότητας (mindfulness) του ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος «Mindfulness στο Μουσείο», με την ιστορικό τέχνης, εικαστική εκπαιδευτικό και εκπαιδεύτρια ενσυνειδητότητας Λύντια Πετροπούλου, που θα εστιάζουν στο έργο «Ενενήντα εννέα κεφάλια» του Friedensreich Hundertwasser: η πρώτη δράση, από τις 11.00 έως τις 12.00, θα πραγματοποιηθεί για γονείς και παιδιά από 7 ετών και άνω ενώ η δεύτερη, από τις 12.30 έως τις 13.45, θα είναι αποκλειστικά για ενήλικες.


→ Mindfulness στο Μουσείο για γονείς & παιδιά

Βιωματική δράση για ενήλικες και παιδιά από 7 ετών και άνω
Σάββατο 13 Απριλίου | 11.00-12.00


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

→ Mindfulness στο Μουσείο

Βιωματική δράση για ενήλικες
Σάββατο 13 Απριλίου | 12.30-13.45


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Η δράση «Mindfulness στο Μουσείο» βοηθά τους συμμετέχοντες να γίνουν ενεργοί, συνειδητοί θεατές, ενθαρρύνοντάς τους να αντλήσουν πληροφορίες και γνώση από αυτά που βλέπουν και αισθάνονται αντί από αυτά που ήδη γνωρίζουν για την κατανόηση ενός έργου ή αντικειμένου τέχνης. Παράλληλα, επωφελούνται από τα οφέλη της ενσυνειδητότητας όπως η βελτίωση της προσοχής και της συγκέντρωσης, η τόνωση της μνήμης, η μείωση του άγχους, η διαχείριση του στρες και η καλλιέργεια συναισθημάτων. Εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή, το ‘διαλογιστικό ταξίδι’ χρησιμεύει ως μέσο ενδυνάμωσης των συμμετεχόντων για να αφυπνίσουν βαθύτερες συνδέσεις και να βιώσουν το έργο ή το αντικείμενο τέχνης ολιστικά.


Στην Slow Art Day είναι πολύ σημαντικό αφού ολοκληρώσετε την εμπειρία σας να την συζητήσετε και να την μοιραστείτε με φίλους. Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή σας προσκαλεί επίσης να την μοιραστείτε στα social media, χρησιμοποιώντας τα hashtags #SlowArtDay, #BEGoulandrisFoundation.